Υπερηχογράφημα Μαστού

Το υπερηχογράφημα μαστών και μασχαλιαίων χωρών, είναι ο πλήρης έλεγχος του μαστού και της μασχάλης (έλεγχος των λεμφαδένων αυτής) με υπερήχους. 

Χρησιμοποιείται ως προληπτικός έλεγχος σε νεαρές γυναίκες κάτω των 35-40 ετών που λόγω καθαρού οικογενειακού ιστορικού δεν χρειάζεται να ελέγχονται με μαστογραφία. Ο ετήσιος απεικονιστικός υπερηχογραφικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει νωρίτερα, ακόμα και πριν από την ηλικία των 25 ετών, σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Μετά την ηλικία των 40 χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικός προληπτικός έλεγχος της μαστογραφίας την οποία δεν αντικαθιστά. 

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και απαραίτητος σε πυκνούς μαστούς ή μαστούς με την συχνή καλοήθη ινοκυστική μαστοπάθεια. 

Είναι σαφώς η μέθοδος πρώτης επιλογής (μαζί με την ελαστογραφία που διενεργείται στην ίδια εξέταση) σε οποιαδήποτε περίπτωση ψηλάφησης μορφώματος από την ίδια τη γυναίκα ή τον ιατρό της προς διερεύνηση της υφής και των χαρακτηριστικών που θα το κατατάξουν στις ύποπτες ή όχι αλλοιώσεις. 

Είναι πολύ πρακτική μέθοδος για τη σήμανση ογκιδίων πριν την χειρουργική τους αφαίρεση. 

Τέλος,  το υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση μικροαποτιτανώσεων που μπορεί να αποκαλυφθούν από τη μαστογραφία, καθώς και στην μετεγχειρητική παρακολούθηση της γυναίκας προς ανάδειξη υποτροπής ή της αναμενόμενης υποστροφής των μετεγχειρητικών αλλοιώσεων. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υπερηχογραφήματος μαστού σε σύγκριση με τη μαστογραφία;

  • Δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία και έτσι είναι δυνατή η επανάληψη της εξέτασης όσες φορές χρειαστεί, ακόμη και κατά την κύηση.
  • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο πριν από την εμμηνόπαυση.
  • Ο ειδικός εξετάζει τον μαστό σημείο προς σημείο.
  • Η εξέταση είναι άνετη και ανώδυνη.
  • Αν χρειαστεί, είναι δυνατή η πραγματοποίηση βιοψίας υπό υπερηχογραφικό έλεγχο με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
  • Μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση εστιών που δεν φαίνονται στη μαστογραφία.

Πότε πρέπει να γίνεται ο υπέρηχος του μαστού. 

Ο υπέρηχος όπως η ψηφιακή και μαγνητική μαστογραφία καλό να γίνονται στο πρώτο μισό του κύκλου μεταξύ 5ης και 12ης ημέρας του κύκλου, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει σαφής κλινική υποψία κακοήθειας οπότε δεν δικαιολογείται χρονική καθυστέρηση.  

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που σκοπό έχουν στην επαγρύπνηση και όχι τον εκφοβισμό.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.

Ο κίνδυνος να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο στο μαστό αυξάνει με την ηλικία. Έτσι ενώ μέχρι την ηλικία των 39 ετών ο κίνδυνος είναι μόλις 0,5%, στις ηλικίες 40-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 4-6% (δηλαδή 1 στις 20-25 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού). Από την  ηλικία των 60 και άνω, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό φτάνει το 7% -12% (περίπου 1 στις 10 με 15 γυναίκες).

Από διεθνείς μελέτες υπολογίζεται ότι οι ετήσιοι απεικονιστικοί έλεγχοι έχουν μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού κατά 24%.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος ανιχνεύει το 35% των μη ψηλαφητών μαζών.

Μαστογραφικός και υπερηχογραφικός έλεγχος ανιχνεύει το 95% των μη ψηλαφητών καρκίνων. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων αυξάνει την πιθανότητα για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κατά 17%, αφού σε μια ‘ύποπτη’ από τη μαστογραφία βλάβη, το υπερηχογράφημα διακρίνει εύκολα, αν πρόκειται για μια απλή κύστη ή ένα συμπαγές μόρφωμα που χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο. 

Μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο έχουν και οι άνδρες που, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 1%. 

Copyright © 2021 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος. Κατασκευή ιστοσελίδων by My View Solutions.